Gimnazija „Slobodan Škerović” u utorak, 25. januara, učestvovala je na inicijalnom sastanku aktera uključenih u projekat „Kreativna ekonomija – razvoj politika u oblasti filmske industrije u Crnoj Gori” koji se realizuje kroz partnerstvo Filmskog centra Crne Gore i British Council-a.

Na sastanku održanom u Podgorici u ime organizatora prisustvovali su direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović i direktorica British Council-a u Crnoj Gori Vanja Madžgalj, dok su među ostalim učesnicima događaja bili prisutni v. d. direktorice Gimnazije „Slobodan Škerović” Biljana Vučurović,  v. d. generalne direktorice Direktorata za kapitalne investicije u kulturi i kreativne industrije pri Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Ina Plamenac, direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore Jelena Božović, dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore dr Edin Jašarović, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore mr Marko Marković, dekanica Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta „Donja Gorica” dr Tatjana Burzanović, dekanica Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta „Mediteran” Maja Džoganović, reditelj i profesor na Univerzitetu „Donja Gorica” doc. dr Aleksandar Vujović, direktor SLŠ „Petar Lubarda” Milivoje Đukić, britanski ekspert za kreativne industrije John Newbigin i šef produkcije u Northern Ireland Screen-u Andrew Reid.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima dugoročnog strateškog razvoja filmske industrije u Crnoj Gori kao i benefitima koje ona donosi za ekonomiju i kulturu. Takođe, analizirano je i postojeće stanje u ovoj oblasti, a predloženi su i modeli njenog unapređenja, čemu su posebno doprinijela prezentovana iskustva iz Engleske i Sjeverne Irske. Sastanak je obilježilo i postizanje početnog sporazuma o potencijalnom budućem partnerstvu, a procijenjen je stepen zainteresovanosti relevantnih aktera za učešće u daljim aktivnostima povezanim sa navedenim modalitetima.