Francuski atelje je u srijedu, 2. juna, prikazao svoje recitatorsko i pozorišno umijeće, smještajući na scenu zelenu poljanu Preverovih stihova (Pré-vert de poésie) i komediju jednog od najplodnijih francuskih savremenih pozorišnih pisaca Žan-Pjer Martineza − „Kriza i kazna” („Crise et châtiment”).

Događaju su prisustvovali predstavnik Ambasade Francuske, gospodin Loran Gonsalves, predsjednica Udruženja profesora francuskog jezika, gospođa Edina Mandić-Abdić, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika Mirjana Perović, profesorice francuskog jezika Dragana Tasić i Žana Bojanić, roditelji i učenici (u skladu s preporukama o broju prisutnih u uslovima epidemije). Maturantkinja Ana Savović je otvorila predstavu sljedećim riječima: „Kao maturantkinja bih sa posebnom emocijom istakla da se u družini koja će pred vama nastupiti nalazi još troje mojih kolega koji su formalno već završili gimnaziju, ali očito ne i s njom, a znam da će tako i ostati. Jednom gimnazijalac, zauvijek gimnazijalac.”

Zahvaljujemo autoru koji nam je ljubazno dao dozvolu za izvođenje, uz riječi da mu je čast da se njegov komad odigra baš ovdje i sada. Vjerujemo da je prisutnima komedija „Kriza i kazna” zagrijala srca i da su ih Tara Simović u ulozi Klod, upravnice banke pred bankrotom, Ana Savović u ulozi Dominik, pomoćnice upravnice, Anđela Oluić u ulogama Marije, Bernadet i Madlen – higijeničarke, supruge i klijentkinje banke, i Žerom, kojeg je tumačio Nikola Dijanić, nezaposleni glumac koji miješa san i javu, nasmijali i učinili dan ljepšim. Za raskošnu uvertiru kroz stihove pobrinuli su se Danilo Konjević, Jana Vuković, Lana Lješković, Tara Simović, Anđela Oluić, Teodora Bojana Jovanović, Andrea Pajović i Ivona Popović.

Koordinatorka programa je profesorica francuskog jezika Ana Đelević.

 

FRANCUSKI ATELJE IZVEO PREVEROVE STIHOVE I KOMEDIJU „KRIZA I KAZNA” Francuski atelje je u srijedu, 2. juna, prikazao...

Posted by JU Gimnazija "Slobodan Škerović" on Saturday, 5 June 2021