Od 5. do 7. oktobra održan je drugi radni susret direktora gimnazija iz regiona, čiji su predstavnici: g. Nenad Polondak – Zagreb, gđa Barbara Klemenčić – Ljubljana, gđa Koleskata Ksenija Hadžitoseva Avramčeva – Skoplje, gđa Lejla Tuzlak – Sarajevo, g. Rade Zejak - Beograd i gđa Zoja Bojanić-Lalović – Podgorica. Domaćin susreta, Gimnazija “Slobodan Škerović” organizovala je niz aktivnosti pod nazivom “Obrazovanjem za region bez granica”, u skladu s ranije potpisanim Memorandumom o saradnji.

Prvog dana, u školskoj biblioteci, organizovana je radionica direktora, uz prisustvo učenika i profesora. Predstavljene su vannastavne aktivnosti i obavezni izborni sadržaji. U nastavku panela zaključeno je da je ovo vrlo važan segment unapređenja kvaliteta nastave u gimnazijama. Kao primjer konkretne realizacije kreativnih vannastavnih aktivnosti, gosti su odgledali autorsku predstavu “Jomeo i Krulija”, koja je u potpunosti autorsko djelo naših učenika. Tekst je napisala Nikolina Pavićević, a koordinatorka je profesorica Sonja Šaković. Predstava je nagrađena na Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju u više kategorija.

Drugog dana, radni sastanak održan je u Zavodu za školstvo Crne Gore s direktorom Zavoda g. Rešadom Sijarićem i direktoricom Ispitnog centra, gđom Draganom Dmitrović. Donijet je zajednički zaključak kojim je istaknuta uloga direktora u profesionalnom razvoju nastavnika i procesu unapređenja kvaliteta nastave. Takođe je bilo riječi i o PISA testiranju iz ugla rukovodilaca.

U duhu Memoranduma o saradnji, planirano je niz aktivnosti međusobne razmjene nastavnika i učenika, kao i saradnja na nivou školskih sekcija, kako bi se razmijenila iskustva i postignuća u pojedinim vannastavnim sadržajima. Direktori su saglasni da je tom saradnjom moguće značajno proširiti kompetencije i vještine učenika i nastavnika.

Poslije vrlo inspirativnih i korisnih razgovora, kao i značajnih planiranih aktivnosti, opšti je utisak da će kvalitetna regionalna saradnja gimnazija doprinijeti poboljšanju obrazovnih procesa u svim školama, učesnicama razmjene.