Будући да је Француска ове године земља домаћин Олимпијских и параолимпијских игара, Удружење професора француског језика Црне Горе и Удружење професора француског језика Албаније заједно ће, током Дана Франкофоније, реализовати спортско-франкофони пројекат.

 У суботу, 2. марта, реализован је први дио пројекта Спорт и Франкофонија нас уједињују”, током кога су франкофони ученици из Подгорице посјетили своје франкофоне пријатеље из Скадра. Учесници у пројекту су ученици ШСВСО Сергије Станић”, Гимназије Петар I Петровић Његош”, Средње економске школе Мирко Вешовић” i билингвалне школе Осо Кука” из Скадра. Нашу школу су представљали ученици сва четири разреда са проф. Жаном Бојанић. Ово је био први од два планирана сусрета, док ће други бити реализован у Подгорици 9. марта 2024. год.

Након пријатног и срдачног дочека, првих контаката и упознавања, одигране су двије планиране утакмице између домаћина и гостију: женска одбојка и мушка кошарка.

Наши водичи у обиласку града, културних и историјских знаменитости и музеја фотографија  Маруби” били су скадарски ученици који су представили свој град на француском језику. Организован је заједнички ручак послије кога су ученици имали слободно вријеме за шетњу.

Овим регионалним пројектом, покренутим од стране Удружења професора француског језика, остварени су нови контакти, ученици су се сусрели с једном новом културом, нама блиском,  али ипак другачијом. Професори и ученици су се вратили задовољни и пуни утисака, а нарочито ученици, који су стекли нова познанства, а можда и нове љубави, те заиста можемо рећи да нас спорт и Франкофонија спајају.