У четвртак, 15. јуна, у Гимназији „Слободан Шкеровић” организован је Дан најбољих. Том приликом додијељене су и дипломе „Луча”. На почетку саме свечаности присутнима се обратила директорица Биљана Вучуровић. Њено обраћање преносимо интегрално:
Уважени матуранти, поштовани гости,
Данас у Гимназији славимо Дан најбољих. Овај је дан вриједан успомене. Слављенички га дочекујемо јер је прилика за понос. Дан је када именујемо изврсне представнике наше школе. Посебна је част стати пред вас послије четири године вашег образовања и одати вам признање да сте најбољи од свих.
Током вашег школовања било је много успона: и петица, и сјајних одговора, и урађених пројеката и радова! Знамо да није било лако одржати увијек квалитет рада, али и то сте успјели ‒ увијек сте били изванредни и дали пуни допринос нашој школској заједници.
Провјерили сте свој капацитет. Доказали се у школи која својим радом подсјећа на кошницу пчела-радилица. Нашли сте и задржали своје мјесто. Мало је рећи да је то успјех. То је темељ ваше будуће среће, радних вјештина и знања.
Империје будућности су империје ума. Зато владајте знањем. А знање мора имати своју добру другарицу ‒ ЕТИКУ. У служби етичких принципа, знање постаје племенитост која вам је циљ.
Драги матуранти, дошли сте, видјели нас, и освојили сте искру знања. Сада је ширите. Дали смо вам је у руке да је чувате и храните још већим сјајем. Од ње направите благо, увећајте је и нека вас води до среће. Јер, једино срећни можете бити комплетни.
Код нас сте били срећни. Знали сте и да се радујете, и да се дружите, у секцијама, у дворишту, на прославама. И ми смо се радовали са вама. Схватили сте да са емоцијом живот има смисла. Зато волите, и друге и себе.
Понос сте школе. Лијепо сте нас представљали у свему чему сте се окренули. Допринијели сте угледу Подгоричке гимназије и уткали се у њену славу.
Честитамо и вашим родитељима који знају цијену вашег рада и који су вам били истрајна подршка на путу до успјеха. Данас и они беру плодове свог труда утканог у вас.
Врли ученици, будите и понизни, знајте да су за све побједе помало и други заслужни. Школа, њени професори, дали су дио свог живота вама. Наставите да користите све вам предато знање и нека то буде на најбољи начин.
Већ знате да се само дугим и упорним радом остварују сјајни резултати. Треба да наставите том стазом. И имајте најбољу визију себе, и тежите јој. Сањајте велике и лијепе снове, слушајте своје менторе и родитеље, црпите највише из својих потенцијала. А када буде најтеже, радите још јаче и не посустајте. Награда ће доћи одједном. Неће то бити зато што сте рођени под срећном звијездом, већ зато што сте газили степеницу по степеницу и одједном прешли на виши ниво, у сваком смислу.
У име колектива Гимназије „Слободан Шкеровић”, и у своје лично име, још једном вам, драги ученици,
честитам
диплому „Луча” ‒ закључила је директорица Вучуровић.
У прилогу текста објављујемо фото-причу која најбоље преноси атмосферу током овог значајног дана за нашу школу који је својеврсна потврда минулог васпитно-образовног рада.