Dvadeseti mart, Svjetski dan sreće, dan kada po kalendaru počinje proljeće, ali i dan kada se obilježava i slavi Dan Frankofonije!

Ove godine smo na malo drugačiji način obilježili dane francuskog jezika koji se slave širom svijeta. Udruženje profesora francuskog jezika, uz podršku Francuskog instituta i Zavoda za školstvo, organizovalo je konkurs namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola koji uče francuski jezik. Trebalo je realizovati video-zapis na temu „Pour moi la Francophonie, c’est….” ili u prevodu „Za mene Frankofonija predstavlja… “Od svih pristiglih video-zapisa napravljen je kolaž koji je proslijeđen svim nastavnicima francuskog jezika u Crnoj Gori. Ideja je bila da se video prikaže u frankofonim odjeljenjima i to na časovima u periodu od 22. do 26. marta.

Odjeljenje III-F, s profesoricom Žanom Bojanić i pripravnicom Tamarom Aleksić, učestvovalo je u realizaciji ovogodišnjeg obilježavanja Frankofonije, pa se njihov video-zapis mogao pogledati na zajedničkom snimku. Oni su pomoću kolaža fotografija iz dvorišta i biblioteke Gimnazije, te pomoću citata poznatih pisaca i muzike u pozadini prikazali šta za njih znači Frankofonija. Osim što su se lijepo zabavili prilikom stvaranja ovog sadržaja, zadovoljni su krajnjim proizvodom koji nosi njihov potpis.