У сали Медиа центра Уније слободних синдиката Црне Горе у уторак, 4. новембра, одржана је панел-дискусија „Наставник ‒ носилац реформе у образовању” на којој су говорили мр Биљана Мусуровић, потпредсједница Синдиката просвјете, Маја Ковачевић, представница УНИЦЕФ-а, мр Радомир Божовић, предсједник Синдиката просвјете, Биљана Вучуровић, директорица Гимназије „Слободан Шкеровић”, као и Зоја Бојанић-Лаловић, в. д. директорице Завода за школство.
На самом почетку свога обраћања, директорица Вучуровић је нагласила да је наставник сила која све окреће, а да је ученик у сржи тога процеса. Њихова спрега је јединствена и они не могу да напредују један без другога. У наставку дискусије, директорица се осврнула и на тежиште теме истакнуто још у наслову ‒ реформе. Полазећи од саме ријечи, која подразумијева промјену образаца и оквира, она је показала да реформом треба тежити ка томе да се избјегне формализација, те да се кроз персонализовану наставу приђе ђаку прије свега са људске стране. Да би то успио, наставник непрестано мора да се усавршава, да буде „планина од знања” и „луча која често освјетљава мрак у ком се нађе дијете”. На овом путу важне су и институције система које кроз тимски рад треба да пруже континуирану подршку ученику и наставнику, како у даљем усавршавању, тако и у обезбјеђивању што квалитетнијих услова за рад.
Одржана панел-дискусија била је добра прилика да се размијене мишљења између различитих учесника у васпитно-образовном процесу, те да се сагледа постојеће стање и назначе обриси будућег правца дјеловања.