Размишљајући о грађевинама које је за свога доба у Атини подигао Перикле, Плутарх је примијетио да у њима „веје мирис вечна цвећа и да у њима живи душа која никад не стари”. Данас, када се обиљежава годишњица од оснивања наше школе, њен 115. рођендан, утисак је да би се и Гимназији то право могло признати. Право на дуго истрајавање у вриједностима које је чине оним што она данас јесте ‒ најзначајнија средњошколска васпитно-образовна установа у Црној Гори.

Такав закључак потврдио је и начин на који је обиљежен овогодишњи Дан школе. Као и много пута до сада, програм, коме је поред ученика и запослених у Гмназији присуствовао и велики број гостију, отворио је хор, којим је дириговала Милица Поповић, а који је пјевао државну химну. Након тога услиједило је и обраћање директорице Биљане Вучуровић. Говорећи о мјесту Гимназије у образовном систему Црне Горе, директорица је нагласила да су за  значај ове установе заслужни многи: „Гимназија није резултат рада само појединца. То је систем састављен од свих чинилаца ‒ ђака, наставника, од административно-финансијске, педагошко-психолошке службе, руководилаца, помоћника, библиотекара и техничког особља које на својим рукама носи хигијенске стандарде школе. Сви заједно радимо на визији да у школу дјеца  иду  са истом срећом као када одлазе кући. Тако градимо срећну земљу. Напокон, срећан нам диван дан”. На самом крају обраћања, директорица Вучуровић искористила је прилику да у знак захвалности, у име Гимназије, уручи поклон професорици Мирјани Перовић, овогодишњој добитници Државне награде „Октоих”, која је уједно, уз библиотекарку Сању Марјановић и професорицу Дарију Шћепановић, била ауторка централног дијела програма ‒ „Полемике о полемици”

Ако се још за тренутак вратимо у старину, неће нам бити тешко да продремо у саму суштину назива програма. Етимолошки гледано, polemos је старогрчка ријеч и значи рат. Само овога пута то је био рат у ријечима, мислима и идејама. О генерацијском јазу, сукобу „старих и нових”, различитим погледима на свијет, ученици су говорили на сцени користећи текст настао према дјелу „О међувремену” М. Бећковића. Полемику глумаца пратиле су повремене рецитације пјесама Е. Гилвика, док је хор, уз музичку пратњу, пјевао популарне пјесме попут: „Девојко мала”, „Круг”, „Живиш у облацима...” На самом крају, водитељка програм позвала је присутне да у холу преузму часописе ђака Гимназије „Знак” и „Кораке”.

ГИМНАЗИЈА – СТО ПЕТНАЕСТ ГОДИНА ТРАДИЦИЈЕ Размишљајући о грађевинама које је за свога доба у Атини подигао Перикле,...

Posted by JU Gimnazija "Slobodan Škerović" on Saturday, 19 February 2022