Поводом обиљежавања Међународног дана људских права, професорица Бојана Терзић одржала је радионицу о предрасудама и стереотипима у групама 122 и 113.

Ученици су кроз овај облик рада имали прилику да анализирају међусобне сличности и разлике, да размотре значај толеранције међу људима, као и да препознају и схвате важност стереотипа и предрасуда у свакодневном животу.

Током уводне активности ђаци су имали задатак да се присјете које су им то заједничке ствари са остатком групе. Од изузетне важности било је да препознају одређене врлине, вриједности, вјештине, а не истицање само физичких карактеристика.

Кроз даљу дискусију, разговарали су о томе како их сличности могу повезати на одређене начине, да ли је нужно да нас различитости раздвајају, као и да ли им је било лако да пронађу заједничке карактеристике са остатком групе.

Такође, филм „Путовање кроз ДНК” подстакао је ученике на размишљање о томе колики је утицај медија у промовисању одређених ставова, а са друге стране каква је моћ породице и школе у унапређењу толеранције. Ученици су критички промишљали и истакли да у ствари проучавањем других култура, традиција, обичаја и животних стилова, ми имамо могућност избор. Кроз кратку расправу о актерима самог филма, ученици су препознали шта представља појам толеранција, као и шта све доприноси њеном развоју.

Ђаци су на крају часа схватили да треба да пригрле себе и поштују своју аутентичну личност.

И за крај ‒ богатство заиста лежи у различитости.