U okviru obilježavanja 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta i 30-godišnjice usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta, djeca širom svijeta preuzimaju najvažnije državne ustanove, institucije, medije, škole, biznis sektor, kako bi razgovarali s donosiocima odluka o pitanjima koja se tiču ostvarivanja njihovih prava.  Značaj UNICEF-ove ideje prepoznao je i uvažio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Djeca, članovi Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana, među kojima su i učenici Gimnazije: Jovan Aleksić, Lana Jovanović, Đorđe Ivanović, Luka Pavićević, Jana Radunović, Milica Radulović i Mija Ćorović,  „preuzeli“ su rezidenciju Predsjednika Crne Gore, tržeći odgovore na mnoga važna pitanja koja se tiču obrazovanja, zdravstva, socijalne politike, mobilnosti mladih, prevencije vršnjačkog nasilja.

„Sve ovo je vrlo važno da bi naša sadašnjost, a i budućnost svih generacija koje dolaze, bila ljepša, bezbrižnija i srećnija ‒ ovdje, u našoj Crnoj Gori“, poručili su zlatni savjetnici Zaštitnika.

Predsjednik je naglasio ključnu ulogu škole i istakao da svaka priča o razvoju društva počinje i završava obrazovanjem. Saglasio se s tim da je siromaštvo djece jedan od ključnih izazova i poručio da je neophodno podržati rani razvoj djece, poboljšati kvalitet obrazovanja i socijalne zaštite kako bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija.

Zajednički su „izglasali” da ubuduće treba više raditi na smanjenju siromaštva, unapređenju kvaliteta obrazovanja i većoj participaciji djece, kao i na  osnaživanju njihovog glasa u društvu.