Prethodne sedmice završena je obuka „Obrazovanjem protiv predrasuda“ za 24 učenika/ce iz 4 srednje škole iz Podgorice i Sarajeva.

Učenici Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice zajedno s učenicima Medrese „Mehmet Fatih“ iz Tuzi, Prve gimnazije iz Sarajeva i Gimnazije SSST (School of Science and Technology) iz Sarajeva pohađali su trodnevnu onlajn obuku s ciljem izgradnje kapaciteta mladih i razvijanja interkulturalnih vještina koje doprinose uvažavanju razlika među pripadnicima različitih etničkih grupa i kultura. Obuke su vodile Andrea Mićanović, omladinska radnica i bivša učenica naše škole i Aleksandra Gligorović, trenerica sa značajnim iskustvom iz oblasti omladinske politike i interkulturalizma. Do kraja mjeseca učenici će realizovati onlajn radionice za svoje vršnjake u pomenutim školama na teme: predrasude, stereotipi i diskriminacija. 

Obuka je realizovana u okviru regionalnog projekta „Interkulturalnost u obrazovanju“ koji realizuju Udruženje pedagoga Crne Gore, Djeca Crne Gore i Mreža za izgradnju mira iz Bosne i Hercegovine. Projekat se realizuje u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između ovih država“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).