U toku posljednje četiri radionice, učenici Gimnazije bili su u prilici da prisustvuju onlajn predavanju Boruta Jermana, potpredsjednika slovenačkog udruženja PINA.

Ekologija, urbana poljoprivreda i analiza stambenih problema u primorskim opštinama Slovenije bile su samo neke od tema o kojima se razgovaralo. Tom prilikom, prenesena su nam dragocjena iskustva iz oblasti ekologije, nauke i umjetnosti.

 Profesorica filozofije Smilja Vukićević održala je predavanje o predrasudama, jer su one tema „Mentalne ekologije”. Kroz interaktivno predavanje učenici su zaključili da su predrasude zapravo vrsta stava koji je formiran na osnovu nedovoljnih informacija bez cjelovitog promišljanja i znanja. Predrasude mogu stvoriti dosta mentalnog otpada čiju težinu možemo čak i osjetiti.

Posebno zadovoljstvo kod učenika izazvala  je tema „Vajanje misli”. U okviru radionice, učenici su razvijali maštu i kreativnost, upoznali različite tehnike obrade gline, razvili osjećaj za prostor, veličinu, proporciju i oblik. Na radionici u okviru „Bauhausa”, đaci su nakon kratkog predavanja bili inspirisani izradom maketa namještaja od različitih materijala.  Projekat je završen u utorak, 28. juna 2022. godine, organizovanjem multimedijalne uvodne izložbe u Atrio Concept House-u. Predstavljen je i logo „Mentalne ekologije”. Prisutni su mogli da uživaju u izložbi radova koji su urađeni tokom trajanja projekta. Učenici koji su prisustvovali izložbi, zajedno sa profesoricom biologije Ljiljanom Jovićević, dobili su poklon, sadnice hrasta koje će zasaditi i na taj način dati svoj doprinos prirodi naše zemlje.