XXVIII Uneskova Međunarodna filozofska olimpijada (IPO) održana je onlajn od 28. do 31. maja 2020. godine.

I ove godine su predstavnici Crne Gore učestvovali u takmičenju u pisanju filozofskog eseja na stranom jeziku, ali su ovog puta doprinijeli i realizaciji programa. Učenici Gimnazije „Slobodan Škerović” Mina Grebović, Milica Vušanović, Helena Perović, Jovan Despot i Miloš Vojinović učestvovali su kao moderatori četiri onlajn filozofska kafea, u skladu s temom same Olimpijade: „Globalna solidarnost“.

Domaćin ovogodišnje olimpijade bila je Slovenija, ali su u njenoj realizaciji učestvovali i predstavnici drugih zemalja, članica IPO: Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Grčke, Švajcarske, Holandije, Norveške i Bangladeša. Glavni govornici bili su renomirani nastavnici i filozofi iz Grčke, Holandije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i SAD. Specijalni gost na zatvaranju bio je Majkl Sandel, jedan od najznačajnijih filozofa današnjice, koji je s učesnicima Olimpijade razgovarao o slobodi, pravdi i pravičnosti u doba pandemije.

Naši predstavnici na samom takmičenju, Sara Novović iz MŠ „Ivan Goran Kovačić” iz Herceg Novog i Đorđije Petrović iz Gimnazije „Slobodan Škerović” iz Podgorice, osvojili su pohvale. To znači da je njihova prosječna ocjena bila preko 7,5 od mogućih 10 bodova. U njihovim pripremama učestvovao je Aleksa Petković, prošlogodišnji predstavnik Crne Gore na IPO i, takođe, dobitnik pohvale, sada student neuronauke na Američkom univerzitetu u Abu Dabiju. Drugi oblik priprema kroz koji su prošli bili su onlajn filzofski kafei koje organizuje Udruženje profesora filozofije.

Udruženje profesora filozofije je i organizator učešća naših predstavnika na Olimpijadi. Predstavnici Udruženja bili su Jasminka Milošević, profesorica filozofije, vođa delegacije i stalna članica Internacionalnog komiteta, upravnog tijela IPO, i mr Miloš Burzan.