Jedno od, prema kriterijumima Uneskoa, dva najznačajnija takmičenja za srednjoškolce na svijetu, Međunarodna filozofska olimpijada (IPO), održana je po 27. put.

Domaćini ovogodišnje Olimpijade bili su Italijansko filozofsko društvo, Ministarstvo obrazovanja Italije, Ministarstvo nauke Italije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo inostranih poslova, Nacionalna komisija Uneskoa u Italiji, kao FISP − Svjetska asocijacija filozofskih udruženja, jedna od najvećih i najstarijih međunarodnih NVO koja djeluje u okrilju Uneskoa.

Tim Crne Gore sačinjavali su:

- Aleksa Petković, učenik Gimnazije „Slobodan Škerović”

- Jasminka Milošević, profesorica filozofije u Gimnaziji „Slobodan Škerović”, vođa tima i stalna članica Internacionalnog komiteta, rukovodećeg tijela IPO

- dr sc. Kristina Bojanović, filozofkinja, stalna članica Ispitne komisije na Državnim kvalifikacijama

- Elmaz Osmanović, profesor filozofije u Medresi „Mehemed Fatih” u Tuzima.

Na žalost, učenica Medrese „Mehmed Fatih”, Adela Bašini, bila je spriječena da krene na takmičenje, iako su karte za put već bile kupljene. Tako je, prvi put za devet godina, u timu bio samo jedan učenik.

U konkurenciji 102 učenika iz 48 zemalja naš Aleksa Petković osvojio je Honorable mention – pohvalu. Veoma smo ponosni na njega, ne samo zbog uspjeha koji je postigao, već i zbog načina na koji je predstavljao svoju zemlju.