Za naučni duh svako saznanje je odgovor na neko pitanje. Još od antičkog doba matematičari su razvijali svoju nauku ‒ postavljajući probleme i rješavajući ih. Pronalaženje rješenja za najneobičnija pitanja uvijek je bilo veliki izazov.

U današnjem društvu matematika je osnov gotovo svega. Presudna je za načine međusobne komunikacije, promijenila je sistem kupovine i prodaje, a njen uticaj se osjeća u svakom domu, svakoj bolnici ili kancelariji. Matematičko modelovanje ne opisuje samo svijet takav kakav jeste već pruža i mogućnost određenog stepena predviđanja. Upravo smo svjedoci kako matematička epidemiologija omogućava da zavirimo u budućnost širenja virusa i da blagovremeno preduzimamo mjere. Matematika uvijek neprimjetno teče ispod površine onoga čime se bavimo.

Školske 2011/2012. godine u Gimnaziji „Slobodan Škerović” iznjedrila se manifestacija DANI MATEMATIKE, koja uspješno traje do danas. Ponosni smo na radove  učenika, njihov entuzijazam, originalnost, kreativnost  i želju da izađu van okvira školskog gradiva. Radovi učenika biće objavljeni na sajtu i društvenim mrežama Gimnazije „Slobodan Škerović”.

PROGRAM DANA MATEMATIKE 2021.

Utorak 1. 6. 2021. godine u 13h

Predavanjem „Statističke obmane” msc Nikole Konatara nastavlja se plodonosna saradnja sa PMF-om iz Podgorice i otvaraju deseti, jubilarni Dani matematike.

Llink možete preuzeti OVDJE.

Srijeda, 2. 6. 2021. godine u 13h

Predavanje na temu „O zlatnom presjeku“ profesora sa PMF dr Gorana Popivode

Link možete preuzeti OVDJE.

Prezentacije učenika Gimnazije

  1. Matematička biologija
  2. Kompleksni brojevi u elektrotehnici
  3. Parabola oko nas
  4. Zlatni presjek
  5. Eksponencijalne jednačine
  6. Pravilo neparnih brojeva
  7. Matematika iza psihologije
  8. Tragom jednog presjeka
  9. U svijetu stereometrije (izložba radova)

Srijeda, 2. 6. 2021. godine u 17h

Online takmičenje timova u rješavanju logičkih zadataka

Uputstvo i link možete preuzeti OVDJE.

Petak, 4. 6. 2021. godine

Kako smo počeli, koga smo ugostili, čemu smo se radovali, šta smo stvarali ‒  možete vidjeti u našem  „Kaleidoskopu Dana matematike”.