Вечерња школа књижевности је пројекат који уређује и организује Актив за црногорски-српски, босански, хрватски језик и књижевност.

Циљ пројекта је да се ученицима наше школе отвори простор за сусрет са темама које превазилазе оквир предметног програма. Замисао је да се свакога мјесеца, током наставне године, у школској библиотеци, организује по једно предавање значајних проучавалаца књижевности – како са позиције науке о књижевности тако и са позиције феномена књижевности у друштвеном контексту.

У том духу у четвртак, 9. марта 2023. године, реализовано је предавање доц. др Горана Радоњића „Зашто треба читати?”. Професор Радоњић говорио је о читању као цивилизацијској и културолошкој нужности којом се његују и васпитавају примарне људске вриједности: од емпатије до спознаје слободе.

Током наредног мјесеца, у четвртак, 4. априла 2023. године, реализовано је предавање проф. др Татјане Ђуришић Бечановић „Књижевност и идеологија”. Професорица Ђуришић Бечановић проблематизовала је феномен идеологије, као вјештачки конструисан поглед на свијет и човјека, скренувши пажњу на разграђивачку (спасоносну) моћ књижевне умјетности.

За почетак наредног мјесеца планирано је предавање мр Милорада Дурутовића „Поезија: моје читање”.

 

Координатор: Радоман Чечовић, проф.