U ponedjeljak, 7. marta, u Centru kulturnih zbivanja „Ribnica”, održana je „Živa biblioteka” kojoj su prisustvovale učenice Andrea Kalezić, Hana Kajošević, Katja Bataković, Tina Pavićević i Ena Kujović.

U organizaciji Evropske unije u Crnoj Gori pokrenuta je kampanja povodom Dana žena „Primjeri ženstva i junaštva” sa željom da se crnogorskoj javnosti predstave inspirativne žene iz istorije Crne Gore i EU. Kao jedna od aktivnosti u okviru kampanje, organizovana je „Živa biblioteka” u okviru koje su naše učenice imale priliku da razgovaraju sa Kristinom Bačić, jedinom pilotkinjom u Vojsci Crne Gore, Nevenom Nikolić, prvom osobom iz Crne Gore na vojnoj akademiji „West Point” u SAD i Anđelom Knežević, jedinom takmičarkom u brdsko-brzinskim trkama.

„Živa biblioteka“ bila je prilika da se povuče paralela između toga kako su se nekada žene borile za svoja prava i uspijevale da ruše stereotipe, birajući između ostalog i „muške“ profesije, ali i toga kako to izgleda danas i šta se promijenilo za sadašnje žene. Ovo je bio način i da se motivišu mlade žene da vjeruju u svoje sposobnosti i ostvare se na način na koji one same žele, bez obzira na očekivane rodne uloge.