Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу 1999. године прогласила је 21. март Свјетским даном поезије. Обиљежавањем овог дана жели се промовисати читање и писање, објављивање и проучавање поезије у језичким заједницама широм свијета.

Обиљежили смо овај дан како му и доликује – стиховима наших младих пјесника, ученика наше школе, лауреата Лимских вечери поезије, али и промишљањима њихових професорица о менторском раду и њиховом стваралаштву. Своје стихове су читали: Матеа Грбовић, побједницае 51. Лимских вечери поезије у Прибоју, која је награђена штампањем збирке поезије, Лаура Ђуричковић, која је освојила 4. мјесто и Никола Ђуришић − 5. мјесто. Њима се придружила Јулија Мијушковић, матуранткиња, чланица Форума младих писаца.

Иако се сматра да поезија не мора да буде чврсто организован начин изражавања, да је она слободна да дише и живи како пјесник хоће, када млади човјек закорачи на тај пут и те како су му потребни неки путокази, који ће му олакшати сналажење у свијету поезије. О тој врсти суптилног вођења својих ученика говорила је професорица Лела Кораћ-Рајчевска.

Занимљиву критичку анализу Николине позије, коју је написала професорица Николина Ђуровић, и веома инспиративан есеј професорице Соње Шаковић о менторском раду „занатлије са читалачким искуством које препознаје детаљ, музику текста, њену драматику и њено лирско биће” − читао је ученик Лоријан Личина.

Координаторка и модераторка разговора о поезији била је библиотекарка Сања Марјановић.

Нашим пјесницима желимо још много награда и признања. „Да у њима не загубе себе јер ту је извор најљепше елементарне непогоде, ’сјекире за залеђено море у нама’, коју зовемо  поезијом”, како им је поручила професорица Шаковић.