Učenice izborne grupe 209 koje slušaju izborni predmet Medijska pismenost, kod profesorice Marije Kovačević, prisustvovale su panel diskusiji i radionicima „Savremena tehnologija: put ili bespuće” i „Tehnologija u svjetlu filozofije”, koje su u sklopu Otvorenih dana nauke održane u Dvorcu Petrovića, 2. oktobra 2019. godine.

Radionice su vodile profesorice Aleksandrina Vujačić i Jasminka Milošević. Pored učenika podgoričke gimnazije, radionicama su prisustvovali i učenici i profesori JU Srednje mješovite škole Golubovci. Cilj radionica je bio da se utiče na mlade da jasno formiraju i iznesu svoj stav prema modernom društvu. Otvorena su intrigantna pitanja problematike održivog razvoja i njegove povezanosti s postojećim jazom između tehnologije, konzumerizma i realnih ljudskih potreba. Kako je na  pojedincu da tehnologiju prilagodi sebi i svojim potrebama, ali bez štetnih posljedica na druge članove zajednice i na životnu sredinu, učesnici su raspravljali i o pitanju neutralne vrijednosti tehnologije.

S ciljem buđenja svijesti o ovim pitanjima i razvoja kritičkog mišljenja, dijeljeni su materijali na osnovu kojih su učesnici samostalno dolazili do mogućih rješenja ne bi li uvidjeli da stvarnost nikako ne prihvatamo olako, već da vjerujemo u mogućnost njenog mijenjanja.

Nakon realizovanja radionica, učenice Ana Slavić, Ana Mijušković i Marija Damjanović dobile su zadatak, u okviru predmeta Medijska pismenost, da naprave jedan novinarski tekst i jedan intervju vezan za ovaj događaj.