Međunarodni  dan zaštite močvara obilježava se 2. februara s ciljem da se ukaže na značaj ovih staništa, kao i na potrebu njihove zaštite na globalnom nivou.

Močvarana staništa su među najugroženijim ekosistemima na zemlji, jer ih čovjek direktno ugrožava različitim aktivnostima. Prije četiri decenije, tačnije 1971. godine, u iranskom gradu Ramsar 18 zemalja je potpisalo konvenciju o zaštiti vlažnih područja s ciljem održanja ekološke stabilnosti i biodiverziteta za buduće generacije. Ramsarsku konvenciju do sada je potpisala 171 država, među kojima je i Crna Gora.

Pod međunarodnom zaštitom nalazi se i Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanskom poluostrvu, a tim povodom članovi ekološke sekcije održali su edukativno predavanje. 

Učenice Nađa Kaluđerović i Anastasija Mojašević upoznale su prisutne s geografskim položajem, klimom, istorijskim vrijednostima i kulturnom baštinom Skadarskog jezera. Ukazale su na prisustvo rijetkih, endemičnih i zaštićenih vrsta flore i faune, govoreći o njihovom značaju i stepenu ugroženosti.

Edukativnim videom o zaštiti jezera od zagađenja i konkretnim predlozima aktivnosti naglašena je  obaveza njegovog očuvanja.