Na tradicionalnom susretu direktora gimnazija regiona, koji se od 27. do 29. novembra održao u Sarajevu, upriličena je i završna konferencija RYCO projekta „Beyond borders”.

U ovom projektu Gimnazija „Slobodan Škerović” učestvovala je kao partnerska škola. Pored naše škole, partneri Prvoj gimnaziji iz Sarajeva bili su i Gimnazija „Josip Broz Tito” iz Skoplja i VI beogradska gimnazija.

Domaćin susreta i nosilac projekta, Prva gimnazija Sarajevo, ozvaničila je završetak ovog značajnog projekta regionalne saradnje prigodnim programom. Prikazan je kratak i veoma dirljiv film iz ugla učenika o realizaciji samog projekta. Film je prenio poruku da je ideja o mladima koji nemaju predrasude, stereotipe niti granice koje ih sputavaju, duboko implementirana u svijesti današnje omladine, što je bio i cilj projekta. Zaključak svih prisutnih je da je rezultat projekta taj da omladina – naša djeca, naši učenici ‒ već obitava u prostoru koji je definitivno „beyond borders”.

Pored gore pomenutih škola, susretima je prisustvovala i direktorka Gimnazije „Jožeta Plečnika” iz Ljubljane. Kroz niz aktivnosti i multilateralnih sastanaka, prije i poslije završne konferencije, nanovo je promovisana ideja o razmjenama učenika i profesora i saradnji između gimnazija u regionu u još većem obimu.