U čast obilježavanja Međunarodnoga dana maternjega jezika (21. februar) u Podgorici je upriličen okrugli sto na temu „Školski pravopis crnogorskoga jezika“.

Organizator rasprave je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a učestvovali su profesori znatnoga broja crnogorskih osnovnih i srednjih škola. Širokom i stručnom raspravom dat je veliki doprinos obilježavanju Dana maternjeg jezika te pokazan visok nivo odgovornosti pred zahtjevnim poslom kakav je izrada školskog pravopisa.

Fakultet je prošle godine formirao Komisiju za pravopis koju čine: Sanja Orlandić, Jelena Šušanj, Adnan Čirgić i Novica Vujović. Budući da je standardizacija otvoren i kontinuiran proces te da je vrijeme pokazalo da je Pravopis crnogorskog jezika potrebno osvježiti u pogledu primjera, a u pogledu pravila neke segmente detaljnije precizirati, najuputnije je o tim temama pribaviti mišljenja, savjete, sugestije ili kritike od prosvjetnih radnika.

Međunarodni dan maternjeg jezika bio je prigodan povod da se u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, a na poziv Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, okupi 40 profesora jezika i književnosti, među kojima su bili i naši profesori Marko Spaić, Svetlana Popović i Maja Sekulović.