Na takmičenju u pisanju filozofskog eseja, održanom 3. februara 2018. godine u Gimnaziji „Slobodan Škerović”, učestvovalo je 17 srednjoškolaca iz 8 škola iz Podgorice, Tivta, Herceg Novog, Nikšića, Berana, sa Žabljaka i sa Cetinja.

Ovo takmičenje predstavlja selekciju za izbor predstavnika Crne Gore na XXVI filozofskoj olimpijadi, koja će se ove godine održati u Baru od 23. do 27. maja 2018. godine. Organizator takmičenja je Udruženje profesora filozofije, uz saglasnost Ministarstva prosvjete Crne Gore. Sponzor događaja je Domen.me.

Prvo mjesto osvojila je Bojana Šolaja iz Gimnazije ”Petar Prvi Petrović Njegoš” iz Danilovgrada. Drugo mjesto osvojila je Tara Babović iz Gimnazije ”Slobodan Škerović” iz Podgorice, a treće Jovan Sredanović, takođe iz Gimnazije „Slobodan Škerović” iz Podgorice.

Crna Gora, kao domaćin ovogodišnje Olimpijade, ima pravo na 10 predstavnika na ovom takmičenju koje, uz Matematičku olimpijadu, prema kriterijumima UNESCO-a, važi za najjače takmičenje za srednjoškolce na svijetu. Tako su se, pored troje prvoplasiranih, na XXVI međunarodnu olimpijadu plasirali i sljedeći učenici: Mia Zeković, Srednja mješovita škola „Mladost”, Tivat, Radisav Stijović, Srednja likovna škola „Petar Lubarda”, Cetinje, Jelka Marić, Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić”, Herceg Novi, Jelena Šaković, Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica, Aleksa Petković, Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica, Valerija Baždar, Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić”, Herceg Novi, Ilija Drašković, Gimnazija „Stojan Cerović”, Nikšić.