U susret Danu kosmonautike, gimnazijalci su danas imali čast da budu domaćini nosiocu najvećeg ruskog ordena, pilotu kosmonautu Aleksandru Mihajloviču Samokutjaevu.

Ruski kosmonaut je kroz film, koji je prikazao u biblioteci, dočarao svoje utiske boravka u kosmosu i uz komentare učenicima pojasnio kako izgleda jedan dan u vasioni. Učenici su nakon odgledanog filma postavljali pitanja: Kada je shvatio da će se baviti pozivom kosmonauta? Kakve pripreme, pored obrazovanja, prolaze budući kosmonauti? Kakav je utisak vratiti se na Zemlju poslije pola godine provedene u kosmosu? Koji kontinenti izgledaju fascinantno iz svemira? Na koji način se odlaže otpad u vasioni?  Da li je istina da kosmonauti imaju zadatak da upozore nadležne na Zemlji na promjene u okeanima i na eventualne prirodne katastrofe? Pitanja je bilo mnogo, većinu su učenici postavljali na ruskom jeziku, a gost je strpljivo odgovarao.

Na kraju su svi željeli da se slikaju s Aleksandrom Samokutjaevim, da mu čestitaju na hrabrosti i požele srećan put u kosmos, treći po redu.