U utorak, 29. maja, Gimnazija „Slobodan Škerović“ bila je domaćin učenicima i nastavnicima  iz Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“, Gimnazije „25. maj“ iz Tuzi,  Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića,  Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada i Gimnazije „Cetinje“ s Cetinja. Tokom dana, realizovane su različite aktivnosti usmjerene na povećanje međusobnog razumijevanja među različitim religijama.

Goste je pozdravila Dragana Radunović, pomoćnica direktorice, a zatim Miloš Bošković, koordinator obrazovnih programa Savjeta Evrope i koordinatorka centralne regije na projektu, Marijana Blečić. Uslijedila je zanimljiva radionica „Povezati različitosti“, s ciljem da podstakne i doprinese razumijevanju i uvažavanju različitosti. Radionicu su realizovale profesorica filosofije Smilja Vukićević i pedagogica Vanja Rakočević. Nakon radionice, učenici i nastavnici posjetili su džamiju i katoličku crkvu u Tuzima, a zatim i Cetinjski manastir. Imali su mogućnost da razgovaraju s predstavnicima muslimanske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti i da bolje upoznaju vjerske objekte koje su posjetili.

Druženje se završilo boravkom u Gimnaziji „Cetinje“, gdje smo se osvrnuli na utiske, kao i na glavnu poruku ovog druženja: poznavanje religija neophodno je za razumijevanje svijeta punog različitosti, za život u takvom svijetu i za bolje razumijevanje sopstvenog identiteta u njemu. Istovremeno, ovakva edukacija podstiče empatiju i uvažavanje drugih. 

Regionalni susret i edukativni izlet organizovan je u okviru projekta „Podsticanje demokratske kulture u školi“ u kome je Gimnazija „Slobodan Škerović“ mentor ‒ škola za centralni region. Projekat sprovodi odjeljenje Savjeta Evrope za obrazovanje u saradnji s Programskom kancelarijom SE u Podgorici i Ministarstvom prosvjete Crne Gore.