Aktivnosti Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“ u cilju suzbijanja nasilja i govora mržnje na internetu prepoznate su kao primjer dobre prakse od strane Odjeljenja za obrazovanje Savjeta Evrope i Wergeland centra.

U kategoriji od 748  primjera školskih projekata i inicijativa, ovo je jedan od 11 izabranih primjera dobre prakse koji je, konkretno, istakao ulogu škole u prevenciji i intervenciji u situacijama nasilja i govora mržnje na internetu.

Tim povodom, koordinatorka Kluba, pedagogica Vanja Rakočević, učestvovala je na Međunarodnoj konferenciji „Sigurni da govorimo, sigurni da učimo – Demokratske škole za sve“, koja je organizovana u Oslu, Norveška, u periodu 14-16. 11. 2018. godine.

Konferenciju je otvorila premijerka Norveške, Erna Solberg, koja je istakla da će se u toku konferencije prepoznati ogroman rad koji se svakodnevno obavlja u školama širom Evrope i na koje sve to načine škole promovišu demokratske vrijednosti i pomažu u izgradnji sigurnih i inkluzivnih društava za budućnost. Tokom konferencije učesnici su imali priliku da istražuju kako se škole suočavaju s diskriminacijom i kontraverznim pitanjima, na koje sve načine se mogu sprečavati svi oblici nasilja i zlostavljanja i kako podsticati opšte blagostanje svih učesnika školske zajednice.

Konferencija je povod za pokretanje četvorogodišnje kampanje pod nazivom „Free to speak, safe to learn - Democratic schools for all“. Opšti cilj kampanje je da štiti principe ljudskih prava i osnovnu misiju obrazovanja u razvoju i održavanju kulture demokratije u evropskim društvima.

 

Tokom drugog dana konferencije, pedagogica Vanja Rakočević predstavila je aktivnosti Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“ i projekat „No hate offline, no hate online“ u okviru panela „Prevencija nasilja i vršnjačko nasilje“.

 

https://www.coe.int/en/web/campaign-free-to-speak-safe-to-learn/school-projects