U Gimnaziji ,,Slobodan Škerović“, 1. decembra 2017. godine, u školskoj biblioteci održana je literarna radionica pod nazivom „Pričaonica“ na temu ljubavi.

Koordinatorke radionice su bile profesorice Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti Irena Ivanović i Sonja Šaković. U realizaciji ideje o Pričaonici podrška su im bile profesorica Psihologije Biljana Babović i Muzičke kulture Darija Šćepanović.

Radionica je osmišljena da da mogućnost i učenicima i profesorima da otvoreno i slobodno govore o različitim profilima ljubavi (prema roditeljima, porodici, partneru, knjizi, otadžbini, prijatelju, životu...) bez stida, straha i zazora. Svoja izlaganja učenici i profesori su sporadično potkrijepljivali odabranim stihovima koje su čitali ili recitovali. Pričaonica je podrazumijevala neknjiško, nelekcijaško poimanje i interpretaciju zadate teme, kao i odsustvo takmičarskog duha. Atmosfera je bila neformalna, prijatna i topla. Druženje kroz razgovor je teklo dinamično, spontano i sadržajno. Različiti pristupi temi su se preplitali, dopunjavali, ulivali jedan u drugi, zbog čega je razgovor kao najsuptilnija spona među ljudima još jedanput potvđen kao jedini i najbolji put za prevazilaženje razlika i barijera među ljudima. Posebnu dimenziju i šarm Pričaonici dali su solistkinja Minea Kipidžić i gitarista Jakša Vlahović. Oni su, u zavisnosti od toka diskusije, birali i interpretirali muzičke numere, pa se u Pričaonici nije samo govorilo i recitovalo, već pjevalo i igralo.

Među svim učesnicima se osjećala ljubav koja je iznjedrila zrelost, mudrost i istančan osjećaj za lijepo i uzvišeno.

S obzirom da je Pričaonica bila prva radionica ovog tipa organizovana u našoj Školi, u isto vrijeme treba je tretirati kao eksperiment koji će, nadamo se, nakon ovog iskustva zaživjeti nižući se na niski ostalih nastavnih predmeta i angažmanu profesora drugih aktiva.