У оквиру седмице обиљежавања Дана језика, матуранти (4-Б, 4-И, 4-Е3) и ученици двојезичног одјељења (2-Е2), заједно с професорицом Тањом Бојић, припремили су кратку представу на енглеском језику „Мале жене” („Little Women”, Luisa May Alcott), која је изведена 3. априла у „зеленој” учионици у дворишту школе.

Ученици су заједно с професорицом адаптирали најупечатљивије сцене једног од најомиљенијих класика америчке књижевности и кроз галерију ликова дочарали топлу породичну причу о одрастању четири сестре Марч, њиховим сновима, стрепњама и надама, као и сукоб друштвених очекивања и личних амбиција младих жена тог времена. Нараторке су кратким освртом на кључне ликове увеле сцене на прави начин, а музичка пратња на виолини, харфи и саксофону употпунила је сценски приказ и додала посебне боје комплетном амбијенту.

Публика је уживала у ушушканим сценама које су ученици оживјели својим сјајним извођењем на енглеском језику. Сцене из романа о породичним вриједностима, одрастању, пријатељству и љубави шаљу снажну поруку да је слобода нешто што нам нико не може одузети и да се све може превазићи ако смо окружени онима којима вјерујемо. Наше мале жене нас подсјећају да се боримо за себе, за оне које волимо, да ослушкујемо и примјећујемо љепоту око себе и останемо вјерни себи. На крају, главна јунакиња склапа корице своје прве књиге истичући да не морамо увијек да будемо друштвено прихватљиви и да никад, али никад не одустајемо од својих снова. Завршна нумера у пратњи гитаре „Fly me to the moon” окупља ову малу породицу великих очекивања.

У представи су учествовали:

Ђина Шишевић 4-Б (Џо), Теодора Вуксановић 4-И (госпођа Марч), Нина Дуборија 2-Е2 (Ејми), Софија Шћекић 2-Е2 (Мег), Андреа Перић 2Е2 (Бет), Ђорђе Пурић 4-Е3 (Лори; гитара), Хана Раичковић 2-Е2 (рођака Марч), Ирина Радуловић 2-Е2 (нараторка), Јулија Мијушковић 4-И (нараторка), Власта Поповић 4-И (виолина), Елена Каљевић 2-Д (харфа), Ристо Раичковић (саксофон), Јелена Стојановић 2-Е2 (ликовни радови и сценографија) и Матеа Грбовић 2-Н (камерманка).

Захваљујемо се Црногорском народном позоришту на костимима који су употпунили нашу причу и дочарали атмосферу једног времена.