Učenici drugog razreda B smjene, koji su bili zainteresovani da proces proizvodnje aluminijuma vide u praksi i obogate svoja teorijska znanja, u četvrtak 25. aprila, posjetili  su Kombinat aluminjuma Podgorica.

U pratnji svoje profesorice Drgane Ilić, 62 učenika, podijeljena u tri grupe, obišli su  su čitav kompleks, površine 1,7 mil. kvaratnih metara. Mendžment KAP-a potrudio se da obilazak bude bezbjedan i zanimljiv  u specifičnim fabričkim uslovima (prašina i visoka temperatura, jer aluminijum se topi na 660 stepeni, a glinica, iz koje se dobija, na 2072 stepena).

Učenici su imali priliku da vide: bazene crvenog mulja, koji je nastajao kao otpad u postrojenju za preradu boksita, dok je još radio; fabriku anoda, koje se koriste u procesu elektrolize; aluminijum dobijen u elektrolizi, koji ide na prečišćavanje, jer izvozimo aluminijum izuzetno visokog stepena čistoće. Takođe su vidjeli kako se jedna nekad moćna fabrika (za dobijanje glinice) „siječe“ i prodaje kao sekundarna sirovina, ali i kako istovremenu i „niče“ nova fabrika za proizvodnju legura aluminijuma. Gimnazijalci su pokazali izuzetno zanimanje za sve složene procese i uslove rada KAP-a.