Učenici IV razreda koji pohađaju izborni predmet Biohemija 12. 12. 2018. posjetili su Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) s profesoricom Sandrom Kosović.

U grupama , učenici su se upoznali s radom Centra, ispitivanjima i analizama koji se tamo vrše. Kroz laboratorije im je predstavljen praktični rad iz oblasti organske, neorganske hemije, kao i ispitivanje radioaktivnih supstanci i zračenja.

Ovo je nastavak aktivnosti kojima se učenicima približava praktična primjena znanja iz hemije. Prethodna je bila u novembru, u odjeljenju IIIj, kod profesorice Sandre Kosović, kada je učenik Andrija Đurovic prezentovao svoj istraživački rad „Antiso“, koji je predstavio i na Međunarodnom takmičenju iz hemije. Andrija je izučavao problem viška soli u hrani i istraživanjem otkrio načine „maskiranja“ soli. Nakon Andrijinog izlaganja nutricionista dr Zorica Đorđević upoznala je učenike s pravilima zdrave ishrane. Učenici su se na interesantan način informisali o potrebnom dnevnom unosu hranljivih matrerija, zastupljenosti i važnosti mikro i makro elemenata u ishrani. Dobili su i odgovore na pitanja o načinu ishrane koji odgovara njihovom uzrastu.