Dana 24.11.2023.godine maturanti naše škole u pratnji profesorica Marijane Laković i Julijane Popović Brković bili su u posjeti Skupštine Glavnog grada i prisustvovali panel diskusiji Nasilje nad ženama.

 

  U okviru događaja prikazan je dokumentarni film,,Šejla" autora Velibora Čovića. Film govori o mladoj ženi žrtvi nasilja, a prisutni su odali zahvalnost Šejlinim roditeljima na tome da čine sve kako se nikome više ništa slično ne dogodi. Na panelu smo mogli čuti predsjednicu Skupštine Glavnoga grada dr Jelenu Borovinic Bojovic, predstavnicu ženskog kluba Gradskog parlamenta Nađu Ljiljanić, odbornicu Ksenija Aranitović, predstavnice NVO sektora, stutente i maturante. Ono što je zajednički stav svih prisutnih jeste važnost razgovora o ovoj bolnoj temi za društvo u cjelini, i da je to jedan od načina da svijest o problemu bude stralno prisutna u drustvu i ozbiljan angažman u pravcu nalaženja rješenja. Takođe, unapređenje socijalnih servisa za neposrednu pomoć žrtvama nasilja, unapređenje zakonodavnog okvira, ali i preduzimanje aktivnosti u oblasti orazovanja.

 Stoga moramo stvoriti zdravo okruzenje, koje ne samo da pruža podršku žrtvama, već osigurava da se svaka žena osjeća zaštićenom, sigurnom i poštovanom.