U petak, 15. 11. 2019. god. učenici Matematičke sekcije iz odjeljenja II-h (Lara Drašković, Varja Đonović, Ljubomir Fatić, Đorđe Irić, Mina Raonić, Dunja Sekulović, Luka Turanjanin i Danilo Vuković) opet su sjeli u klupe svoje Osnovne škole „Maksim Gorki”, ali ovog puta u svojstvu instruktora učenicima VII razreda u okviru radionice „Od prave linije do umjetnosti”.

Kroz radionicu, osnovci su, uz podršku gimnazijalaca, radeći u grupama naučili pravila povlačenja pravih linija koja su primjenjivali za crtanje parabole, kružnice i elipse, a čijim kombinovanjem su nastala mala umjetnička djela. Učenici su imali priliku i da, koristeći pravila, nacrtaju tablice množenja sa 2, 3 i 4, pri čemu su nastale poznate matematičke krive. 

Kratko predavanje o matematici kao osnovi ovakvog umjetnostičkog izraza održala je naša učenica Natalija Vujošević (IV-b). Osim toga, nekoliko osnovaca je imalo priliku da se kroz Natalijinu grupu upozna s njenim načinom crtanja mandala.

Učesnici su tokom radionice, kroz timski rad, osim kreativnosti, pokazali i osobine socijalno i emotivno kompetentnih ličnosti.

Radionicu su , u okviru projekta „Moje vrijednosti i vrline”, organizovale  profesorica matematike Mirjana Pješčić iz Gimnazije „Slobodan Škerović”  i profesorice matematike iz Osnovne škole „Maksim Gorki” Svetlana Džabasan i Tanja Ivanović, dok je profesorica likovne umjetnosti, Sanja Raonić, iz škole „Maksim Gorki”, sugestijama o načinu korišćenja boja, dala umjetnički doprinos radionici.

Kao rezultat radionice, u Osnovnoj školi „Maksim Gorki” biće organizovana izložba nastalih radova.