U četvrtak i petak, 26-27. maja, u prostorijama Omladinskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici, održana je obuka učenika o volonterizmu,  aktivizmu i upravljanju omladinskim klubovima u školi. Obuci su prisustvovali učenici i članovi volonterskih klubova Gimnazije „Slobodan Škerovć“ i Gimnazije „25. maj“. Voditeljka seminara bila je Vanja Rakočević, koordinatorka Volonterskog kluba Gimnazije.

Obuka je organizovana u okviru projekta koji realizuje NVO „Djeca Crne Gore“ u saradnji s Volonterskim klubom Gimnazije „Slobodan Škerović“. Projekat „Osnaživanje volonterski vođenih omladinskih klubova“ sprovodi se uz podršku Direktorata za mlade Ministarstva sporta u Vladi Crne Gore, preko Konkursa za dodjelu sredstava omladinskim organizacijama za finansiranje

i sufinansiranje projekata za mlade u 2018. godini.

Projekat teži kreiranju okruženja u okviru škola koje će omogućiti podsticanje mladih na volonterske aktivnosti i aktivnosti u omladinskim klubovima kroz osposobljavanje učenika i nastavnika za osmišljavanje, realizaciju i pružanje podrške omladinskim programima i sadržajima u školi.

Osim obuke za učenike, u sklopu projekta organizovaće se i akreditovani seminar za nastavnike „Obuka nastavnika za organizaciju volonterskih programa i sadržaja u osnovnoj i srednjoj školi“. Projektom je planirano uspostavljanje platforme svih omladinskih i volonterskih klubova koji djeluju u Crnoj Gori, ali i priprema priručnika koji će sadržati bitne informacije o načinu organizovanja volonterskih i omladinskih klubova u Crnoj Gori, volonterskom i omladinskom menadžmentu s akcentom na školske klubove, ulogu nastavnog kadra za kreiranje sadržaja za mlade u školi, odabir volontera, edukaciju i sl. U okviru priručnika biće predstavljeni svi volonterski i omladinski klubovi koji djeluju u sklopu škola u Crnoj Gori.