Juče je završena četvorodnevna obuka za upravljanje Omladinskim klubom koju je pohađalo 32 učenika, aktivnih članova Volonterskog kluba, Učeničkog parlamenta i ostalih školskih sekcija. Obuku su realizovali naši maturanti Vasilisa Milošević i Andrej Vukčević, kao i psihološkinja Marija Gošović i pedagoškinja i koordinatorka projekta Vanja Rakočević.

Učenici su pohađali set radionica u okviru kojih su imali mogućnost da prošire znanja i usavrše vještine iz nekoliko oblasti, poput timskog rada ‒ modeli rada u grupi, uloga timskog rada u organizovanju različitih akcija, percepcije, stavovi i vrijednosti vezane za timski rad i rješavanje problema u grupi. Važan dio obuke odnosio se na upoznavanje s karakteristikama Omladinskog kluba, prednostima omladinskog rada, metodama rada, aktivnostima, kriterijumima kvaliteta. U okviru ove obuke, učenici su definisali viziju, misiju i vrijednosti OK, sproveli analizu okruženja u kojem djelujemo, ali i definisali način upravljanja klubom i postavili set pravila. Ujedno, obuka je bila i prilika da se isplaniraju aktivnosti koje će se realizovatii u saradnji s koordinatorima sekcija i lokalnom zajednicom.

Obuka je realizovana u okviru projekta koji je Volonterski klub Gimnazije pokrenuo u decembru 2017. godine, uz podršku Uprave Gimnazije i Fonda za aktivno građanstvo ‒ Fakt. Omladinski klub otvoren je 16. februara, prilikom obilježavanja Dana škole. Prostor je adaptiran i prilagođen mladima koji će moći da učestvuju u različitim radionicama, da organizuju akcije i da se, prije svega, druže i razmjenjuju pozitivnu energiju. U ovom Klubu mladi ljudi će se okupljati, informisati, družiti, ali i učiti, volontirati, istraživati... Sprovodiće se različite aktivnosti, koje su u skladu s potrebama i interesovanjima mladih, a zasnivaju se na principima i metodama neformalnog obrazovanja i na učešću mladih u njihovom osmišljavanju i sprovođenju.