Volonterski klub Gimnazije „Slobodan Škerović“ i ove godine je, u saradnji s Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, obilježio Dan sigurnog interneta.

Preko 80 učenika i učenica VI, VII i VIII razreda osnovnih škola iz cijele Crne Gore uzelo je učešće u online radionici, održanoj u utorak, 9. februra 2021. godine, preko MS Teams platforme. Učenike je pozdravila Marina Marijević, načelnica ICT odjeljenja i istakla značaj sigurnog korišćenja interneta, posebno u ovom periodu kada virtuelne aktivnosti i kontakti postaju dominantni.

U nastavku online radionice, koju su pripremili koordinatorka i članovi Volonterskog kluba, uz IT alat Mentimeter, učenici su se predstavili, te popunjavanjem ankete odgovorili na pitanje koliko vremena dnevno provode na internetu, ne računajući vrijeme potrebno za ispunjavanje školskih obaveza i zadataka. Ovo je bio sjajan uvod u diskusiju koja je uslijedila, otvarajući niz značajnih pitanja o tome koliko dugo koriste internet, u koju svrhu ga najčešće koriste, postoje li kućna pravila u vezi s korišenjem interneta, da li razgovaraju o tome s roditeljima...

Glavna aktivnost radionice realizovana je kroz grupni rad „u sobama“, u okviru kojih su volonteri s učenicima imali različite zadatke analizirajući: pravila o dijeljenju ličnih podataka, sadržaju koji posjećujemo, dijelimo ili kreiramo, pravila o komunikaciji na internetu s drugima, kao i pravila za otvaranje naloga na društvenim mrežama/platformama (Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok i YouTube). Nakon grupnog rada, predstavnici grupa iznijeli su osvrt na rezultate grupnog rada i razmijenili ih s ostalim grupama.

Na kraju, učenici su izdvojili ono najvažnije što su naučili i odgovarali u prostoru za poruke na pitanje šta će promijeniti u svom ponašanju, tako da ubuduće budu manje u opasnosti da im se dogodi nešto loše dok su na internetu, posebno ističući da će voditi računa o tome koje će podatake objavljivati, poput škole koju pohađaju, lokacije ili brojeva telefona, da profili ne budu javni, da će voditi računa o načinu na koji komuniciraju s vršnjacima, poštućujući različitosti i tuđa osjećanja, ali i da neće prihvatati nepoznate osobe u svoj krug prijatelja na internetu. 

Radionicu su vodili vršnjački edukatori/ke: Isidora Ivanović, Iva Petrović, Lorena Ujkić, David Bojanić, Dunja Sekulović, Teodora Senić, Vanja Drobnjak, Tea Raonić, Anika Vilotić i Aleksandra Sekulović,  i Vanja Rakočević, pedagogica i koordinatorka Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“.