U okviru obilježavanja Nedjelje globalnog obrazovanja, profesorice engleskog jezika Tanja Bojić i Katarina Rakočević, zajedno sa učenicama trećeg i četvrtog razreda, organizovale su radionice i okrugli sto na engleskom jeziku o globalnom obrazovanju i mentalnom zdravlju.

Učenice Đina Šišević, Lana Lazarević, Maša Ilić, Emina Hambo, Jana Trifunović, Jovana Drakulović i Vanja Šćepanović u utorak, 15. novembra, podijelile su po odjeljenjima pozivnice, u vidu motivacionih poruka, za diskusiju koja je održana u četvrtak, 17. novembra, u školskoj biblioteci.

Nakon kraćeg uvoda o globalnom obrazovanju, gdje su učesnici definisali ovaj pojam, učenice i učenici su čitali motivacione poruke „Words of Affirmation” i svojim spontanim reakcijama pokazali koliko mali znak pažnje i lijepa riječ mogu izmamiti osmijeh na licu. Takođe su razmijenjena različita iskustva o uticaju mentalnog zdravlja na obrazovanje. Učesnici su se tokom diskusije osvrnuli i na period pandemije virusa korona, te na posljedice koje je ona ostavila na mentalno zdravlje. Interesantnim zapažanjima i primjerima istaknuto je  koliko je važna uloga roditelja i nastavnika da se prepoznaju različite emocije i usmjere na pravi način. Na kraju je zaključeno da  jedino zajedno, pružanjem uzajamne podrške, možemo graditi dobar ambijent za razvoj socio-emocionalnih vještina koristeći globalno obrazovanje kao sredstvo solidarnosti i promjena.

Učenice i učenici su na kraju predložili da se u školi kreira „affirmation station” (stanica podrške), gdje bi na jednom velikom ogledalu đaci svakodnevno postavljali stikere sa motivacionim porukama, dijelili postove na društvenim mrežama, te na taj način širili pozitivnu energiju i dobre vibracije.

Radionicama su prisustvovale psihologica Marija Gošović i pedagogica Milica Bešović Ljumović.