Ministarstvo nauke, u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore i Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja, organizovalo je drugi Međunarodni čas fizike čestica Masterclass, pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group). Ministarka nauke dr Sanja Damjanović izjavila je da je Ministarstvo nauke otvorilo put ka CERN-u, koji ima tri misije: pomjeranje znanja, razvoj tehnologija i edukaciju.

Na Masterclassu učestvovali su učenici i profesori sredjih škola iz nekoliko gradova Crne Gore. Predstavnici Gimnazije „Slobodan Škerović” bili su profesori fizike Nela Dubak i Vladimir Popović s učenicima: Larom Petrović, Jelenom Ćuković, Nikolinom Lalić,  Markom Joksimovićem, Matijom Pejovićem i Filipom Radovićem.

Naši učenici imali su priliku da se upoznaju s teorijskim i eksperimentalnim aspektima fizike elementarnih čestica, da se virtuelno uključe u CERN i postavljaju pitanja naučnicima koji tamo borave. Takođe su učestvovali u kvizu i uporedili rezultate s vršnjacima iz ostalih evropskih gradova.