Од 8. до 14. априла 11 наших ученика боравило је у Ксантену у Њемачкој, у пратњи професора Весне Ковачевић и  Немање Машовића. У оквиру међународне размјене постоји дугогодишња сарадња ЈУ Гимназије „Слободан Шкеровић” и Гимназије из Ксантена. Наша школа била је домаћин у октобру 2023. год.

Ученици су радили на одабраном пројекту, похађали наставу с другарима, учествовали у спортском дану, одржали више презентација.

Организовани су и излети на оближње језеро, затим у Дуисбург и Келн, гдје су имали прилику да виде културно-историјске знаменитости, међу којима се истиче једна од најстаријих катедрала у Њемачкој.

Једна од активности је била и презентација наших ученика за домаћине, њихове родитеље и професоре. Тема је била „Младост“, а приказане су сличности и разлике између Црне Горе и Њемачке (образовање, одрастање, историја, географија, спорт...).

Професори Немања и Весна размјењивали су искуства с директором школе и колегама о начину рада и организацији васпитно-образовног процеса.

Цијело путовање и боравак у Ксантену било је једно лијепо искуство размјене и препознавања сличности и разлика између двије културе, али и два образовна система.