Profesor Marko Spaić je s profesoricom Draganom Tasić organizovao dva ugledna časa  u odjeljenju III-b na temu „Cvijeće zla” Šarla Bodlera (izbor iz poezije).

U uvodnom dijelu časa profesor Spaić govorio je o modernoj književnosti i najavio francuske simboliste, a profesorica Dragana dala je svoj doprinos prilikom obrade Bodlerove biografije i najavila učenike koji će govoriti stihove na francuskom jeziku.

Učenica Sofija Kirsanov prisutne je uvela u svijet Bodlerove poezije pjesmom „Čitaoče”, a nakon toga je napravila korelaciju s epohom moderne i pojmom simbola, uz recitovanje i analizu „Albatrosa” i „Saglasja”. U tome su joj pomogli drugi učenici iz odjeljenja koji su recitovali te stihove u originalu, na francuskom jeziku. Razgovaralo se o pojmu splina i pročitana je istoimena pjesma, a sve je dovedeno u vezu s pejzažom Pariza. Sofija je  učenike upoznala i s biografskim detaljima iz života ovog francuskog pjesnika. Priču o odnosu Bodlera s Bogom i Satanom potkrijepila je stihovima iz „Litanije Satani” i „Reverzibilnost”. Obrađene su i teme ljubavi i erotike u Bodlerovoj poeziji − čuli su se „Nakit”, „Balkon”, „Preveseloj”, „Mutno nebo”...

O estetici ružnog i estetici lijepog, koje se ogledaju u književnom opusu Šarla Bodlera, govorila je Sofija, uz komentare profesora Marka Spaića, dok je njenu izvedbu „Strvine” profesorica Dragana Tasić zaključila stihovima iste pjesme na francuskom jeziku. Posljednja tema časa bila je smrt u Bodlerovoj poeziji i životu i učenici su zaključili da „cvijeće zla” i dalje raste.

Doživljaj su upotpunili tonovi Bahove muzike i prezentacija koju je kreirala Sofija Kirsanov, kao i prigodna atmosfera školske biblioteke. Času je prisustvovala Dragana Radunović, organizatorka nastave, Marija Gošović, psihološkinja i Sonja Šaković, profesorica književnosti.

Više fotografija na facebook stranici Škole: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1702653913201487&id=283288491804710