Profesor Marko Spaić i profesorica Tijana Kostić su u odjeljenju III-H organizovali dva ogledna časa na temu poezije i biografije Federika Garsija Lorke.

Prvi čas je koncipiran kroz ponavljanje teorijskih znanja avangardne književnosti. Ponovili su osnovne teorijske pojmove o filmu i odgledali film „Andaluzijski pas” Luisa Bunjuela i Salvadora Dalija. Nakon toga su prokomentarisali kodove nadrealizma i sve to povezali sa stvaralaštvom Garsija Lorke. Učenici su dobili zadatak da pročitaju „Romansu mjesečarku” i da je analiziraju na narednom času. Času su prisustvovali i učenici iz drugih razreda. Profesorica Kostić je dovela svoje učenike iz drugog i četvrtog razreda, što je omogućilo da se podijele iskustva i zapažanja iz različitih perspektiva.

Na drugom oglednom času čitani su stihovi na našem i na španskom jeziku, uz zvuke španskog melosa na gitari. Upoznali su se s pjesmom „cante jondo” i ukratko prokomentarisali elemente španske romanse. Profesori su objasnili osnovne postulate Garsija Lorkine poetike na primjeru analize „Romanse mjesečarke”. Nadamo se da će ovi časovi uticati na to da se učenici više zainteresuju za istraživanje španske književnosti i kulture. Časovima su prisustvovale: Dragana Radunović, profesorica španskog jezika i koordinatorka za nastavu, Gordana Arsović, pedagogica i Marija Gošović, psihološkinja.