U okviru inicijative javni časovi, u petak, 14. 5. 2021. godine, u biblioteci Gimnazije ,,Slobodan Škerović” obilježen je jubilej − 100 godina od osnivanja zenitizma, originalnog pravca jugoslovenske avangarde.

Odjeljenje III-J s profesoricom Irenom Pavlović izvelo je veoma zanimljiv performans na temu ,,100 godina zenitizma”. Kako je predstavljen neobičan pravac avangarde, i koncept časa je bio kreiran u tom maniru. Prezentacija je bila kolažnog tipa − obogaćena stihovima i kratkim video-zapisima, te vjerujemo da su među prvima iskoristili Tik-Tok aplikaciju u nastavi. Svako poglavlje je cjelina za sebe i prenosi duh zenitizma odabranim stihovima i avangardnim slikama ili fotografijama. Dakle, osim vizuelnog, svaka cjelina prenosi i audio doživljaj ovog pravca. Profesorica Irena je ispričala anegdotu kako je, specijalno za ovu priliku, stupila u kontakt sa prof. dr Irinom Subotić koja je lično poznavala i intervjuisala Ljubomira Micića i zaslužna je za očuvanje cjelokupne zaostavštine „Zenita”. Zahvaljujući njoj, gospođi Tamari Ognjević (Artis centar) i Mileni Vujović (RTS) iz Beograda, koje su im pružile veliku podršku, pribavili su mnogo neprocjenjivog materijala, među kojim i dokumentarni film o Ljubomiru Miciću iz arhive RTS-a: ,,Čovek koji je ukrašavao drvo života”! Tokom časa su prikazana dva inserta iz ovog dokumentarca. U znak zahvalnosti, a uz saglasnost učenika, ovaj čas su svim srcem posvetili njima! Na sajtu Artis centr, može se naći prilog o ovom javnom času koji je podijeljen čak 154 puta na Facebook mreži: http://www.artiscenter.com/?p=6987. Kraj je osmišljen kao iznenađenje za publiku, te se, nakon podizanja platna za projekciju, mogla vidjeti izložba naslovnih strana čuvenog časopisa ,,Zenit”, izuzetno specifične estetike i dizajna. U cilju što boljeg doživljaja, odštampane su u najboljoj rezoluciji i u originalnim formatima. Osim pomenutog Saše Krstovića, istaknuti barbarogeniji na sceni su bili: Filip Rešetar, Jelena Jovićević, Sandra Stožinić, Jovana Vukićević, Sara Čolović, Anja Raičević, Nevena Bojić, Sara Raičević i šarmantna ,,prodavačica novina" Olivera Šukić. Glavna prezenterka bila je Ana Cicmil, dok su podrška u montaži i organizaciji bili učenici Viktor Peruničić i Tamara Senić. Zahvalnost dugujemo i Lani Maraš i Jovani Sekulović za fotografiju i snimanje. Času su prisustvovali koordinatorka nastave Dragana Radunović, kolega iz Aktiva CSBH jezika i književnosti, kao i koleginica Ljiljana Milović iz OŠ „Anto Đedović“ iz Bara.

Istog dana, nastavnica italijanskog jezika Sanja Bogojević održala je online čas s učenicima prvog razreda filološkog odjeljenja na temu „Film kao nastavno sredstvo (La mafia uccide solo d’estate. I fenomeni siciliani: la cucina e la mafia)”. Učenici su se na zanimljiv i kreativan način upoznali s fenomenima italijanske gastronomije, kao i društvenim problemima Sicilije i Italije. U okviru časa prikazan je i video-zapis koji su učenici pripremili, a koji prikazuje uputstva za pravljenje jednog italijanskog specijaliteta. Video-materijal pripremili su: Natalija Zečević, Helena Mrkić, Vanja Pešić, Nađa Vuković, Marija Vujović, Tamara Andrić, Irina Božović, Ana Marija Rolović i Matija Ražnatović. Času su, pored roditelja, prisustvovali Vanja Rakočević, pedagogica, kao i koleginica Mersiha Oručević, nastavnica italijanskog jezika u OŠ „Mrkojevići“, Pečurice iz Bara.

Profesorica biologije Jelena Lučić i učenici dvojezičnog odeljenja I-E4 pripremili su online čas koji je organizovan u utorak, 17. maja. Učenici su, na engleskom jeziku, prezentovali rezultate svog istraživanja na temu „Karakteristične viroze“. Upoznali su nas s načinima prenošenja, simptomima i preventivnim mjerama koje možemo preduzeti u cilju očuvanja našeg zdravlja. Kako funkcionišu vakcine i koliko je vakcinacija važna, samo su neka od pitanja na koja smo dobili odgovore. Času su prisustvovali: pedagogica Vanja Rakočević, roditelji učenika i koleginice iz Aktiva biologije.

JAVNI ČASOVI PRIVLAČE PAŽNJU I U REGIONU U okviru inicijative javni časovi, u petak, 14. 5. 2021. godine, u biblioteci...

Posted by JU Gimnazija "Slobodan Škerović" on Thursday, 20 May 2021