Vanja Rakočević, pedagogica, dobitnica je prestižne stipendije Međunarodnog udružnja stručnih saradnika za karijerno savjetovanje učenika i upis na univerzitete (International ACAC). Nominovana od strane savjetnice Education USA, Anice Vujnović, Vanja je jedna od 11 stipendista iz cijelog svijeta, u konkurenciji od oko 100 nominacija.

Crna Gora je na ovaj način prvi put dobila predstavnika/cu u ovoj organizaciji, kao i mogućnost da se predstavi Gimnazija „Slobodan Škerović” iz Podgorice. Stipendija obuhvata učešće na Godišnjoj međunarodnoj konferenciji, plaćeno članstvo u naredne tri godine i dodjeljivanje mentora, koji će joj pružiti podršku u daljem profesionalnom razvoju, kao i učešće u studijskom putovanju i obilazak univerziteta u državi Njujork.

Na Godišnjoj međunarodnoj konferenciji 2018, koja je održana na univerzitetima Lojola i Tulan, u Nju Orleansu, u periodu 9–13. jula, okupilo se oko 1400 predstavnika univerziteta, srednjih škola, NVO i kompanija koje rade u ovoj oblasti. Različite edukativne sesije, predstavljanja, sajmovi i slobodne aktivnosti bili su sjajna prilika za umrežavanje i predstavljanje naše škole.

Kao učesnica panel diskusije, pedagogica Vanja Rakočević predstavila je Gimnaziju „Slobodan Škerović“, istoriju ove ustanove i njene mnogobrojne uspjehe u radu. Govorila je o prednostima koje gimnazijski kurikulum ima prilikom odabira studija, o brojnim vannastavnim aktivnostima i sadržajima, kao i o saradnji koju razvijamo u školi u cilju pružanja podrške učenicima. Takođe, govorila je o izazovima i problemima s kojima se susreću naši učenici prilikom upisa na univerzitete u inostranstvu, ali i predstavila nekoliko vrsnih bivših učenika, koji su svoje školovanje nastavili na prestižnim univerzitetima u SAD-u. Pored posjete Sajmu univerziteta, na Sajmu srednjih škola predstavnicima univerziteta predstavilo se oko 500 škola, među kojima i naša Gimnazija.

Naredne sedmice pedagogica Rakočević obilazi devet univerziteta u okviru New York Upstate studijskog putovanja.