Uoči Dana oslobođenja Podgorice, u svačanoj sali Gimnazije izveden je umjetnički program učenika Gimnazije i AKUD „Mirko Srzentić“ posvećen našem gradu.


Direktorica Zoja Bojanić-Lalović, prilikom obraćanja prisutnim gostima, naglasila je: „Jedan od simbola Podgorice je i naša Gimnazija, koju građani Podgorice doživljavaju kao kao spomenik jednog vremena,središte prosvjete i duhovnosti grada. Govoriti o Podgorici znači početi ili završiti priču ispod lipa gimnazijskog dvorišta... U razvoju kroz vrijeme naša Podgorica stvara i mijenja uslove življenja, priča svoju priču, a ono što u njoj ne smije da se mijenja jeste tradicija, svijest o sebi, o onom što jesmo i čime se ponosimo.“
Gradonačelnik Ivan Vuković, bivši učenik Gimnazije, govorio je o značaju ove ustanove kako u obrazovnom tako i u kulturnom segmentu Podgorice, naglasivši da nije slučajno izabrano da ispred njene kapije bude postavljen spomenik Ivanu Crnojeviću, koji je, s „renesansnim doživljajem kulture i duhovnosti“, osnovao prvi skriptorijum.
Program su pripremile profesorice Darja Šćepanović i Sanja Marjanović, a učestvovali su hor Gimnazije i učenici: Milena Mrđenović, Ognjen Jokić, Mina Čogurić, Petar Vlahović i Bojana Žižić.