U okviru obilježavanja Evropskog dana jezika, 26. septembra, učenici dvojezičnog odjeljenja 2-E2 sa svojom profesoricom engleskog jezika Tanjom Bojić održali su radionicu You've got a mail ‒ Stigla vam je pošta. Učenici su u manjim grupama osmislili i ilustrovali razglednice iz različitih evropskih gradova i govorili o znamenitostima i kulturnim dešavanjima evropskih prijestonica na jezicima koje izučavaju u školi: engleskom, italijanskom, ruskom, njemačkom, španskom, francuskom, kao i na svom maternjem jeziku. Razglednice su ubacili u kutiju Mail box, koju su sami napravili i ilustrovali u vidu poštanskog sandučeta, provjeravali poštu i otkrivali zanimljivosti o gradovima, kulturi i tradiciji naroda jezika koje izučavaju.

Učenici su imali priliku da se bolje upoznaju s kulturom i tradicijom evropskih gradova i pokažu svoje jezičke vještine ističući raznolikost i bogatstvo jezika koje uče. Čitajući pozdrave iz evropskih gradova učenici su zajedno s profesoricom upoređivali slične fraze i izraze različitih jezika povezujući zajedničke niti koje ih spajaju.

Radionici su se pridružili i učenici i profesori iz Ksantena, koji su u posjeti našoj školi u okviru međunarodne razmjene studenata. Prisustvovale su i učenice 2-B odjeljenja, a ugostili smo i zamjenicu direktorice Jelenu Dakić, profesoricu istorije Vesnu Kovačević i profesora njemačkog jezika Nemanju Mašovića.

Ovo je bila sjajna prilika da još jednom pokažemo bogatstvo raznolikosti jezika koje učimo, kao i da promovišemo međukulturalno razumijevanje.