Jučerašnji gimnazijski dan završen je drugačijim putovanjem − oglednim časom u organizaciji nastavnice francuskog jezika Ane Đelević.

Primjenom različitih savremenih metoda i tehnika rada, profesorica je motivisala učenike da na kreativan način govore o „putovanjima“ kroz različite oblasti: politika, društvo, religija, filosofija, književnost, ali i svakodnevni život.

Gost na času, eminentni stručnjak iz filosofije, inače i frankofono lice, bio je naš bivši učenik dr Filip Ivanović. Njegovo interaktivno predavanje o francuskim filosofima Dekartu, Rusou i Sartru pružilo je priliku prisutnim maturantima da otklone eventualne nedoumice u dosadašnjem  poimanju filosofije ovih francuskih velikana, uočavajući njihove razlike u teorijama i metafizički smještajući njihove suprotstavljene stavove u svoju kognitivnu ravan.

Predavanje je pratilo čitanje odlomaka, na francuskom jeziku, Dekartove „Meditacije“, Rusoovih djela „Društveni ugovor“ i „O poreklu i osnovama nejednakosti među ljudima“, kao i Sartrovog „Bića i ništavila“.

Času su prisustvovali direktorica Zoja Bojanić-Lalović, predstavnik Ambasade Francuske  Goncalves Laurent, pedagogica Vanja Rakočević, nastavnice: Valentina Popović, Žana Bojanić, Marija Kopitović i Tamara Aleksić.