Gimnazija „Slobodan Škerović” priključila se realizaciji projekta Akcioni dan 2018. Projekat realizuje Unija srednjoškolaca Crne Gore, u saradnji s Centrom za stručno obrazovanje, a uz podršku SHL (SCHULER HELFEN LEBEN) fondacije iz Berlina. Tokom jednog dana, učenici imaju priliku da određeni vremenski period budu zaposleni na mjestu koje sami odaberu ili koje im obezbijedi organizator projekta.

U okviru ovog projekta skoro 400 srednjoškolaca iz Podgorice, Bijelog Polja i Bara bilo je u prilici da se upozna s raznim vrstama poslova kod poslodavaca u privatnom i javnom sektoru. Želeći da i na ovaj način doprinesemo učeničkom aktivizmu, u našoj školi radilo je 10 srednjoškolaca, od čega 7 gimnazijalaca i 3 učenika srednjih stručnih škola.

Obaveza Gimnazije kao poslodavca bila je da učenicima približi radnu atmosferu i uslove rada koji ih očekuju nakon što završe školovanje za dati obrazovni profil, kao i da im obezbijedi dnevnicu u iznosu od 10 eura. Novac prikupljen od dnevnica učenika slivaće se u fond iz kojeg će se finansirati projekti srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore.