U okviru tradicionalnog festivala „Dani nauke i inovacija“  naši učenici, članovi Biološke sekcije i Eko odbora, u pratnji svojih profesorica: Sanje Ognjanović, Jelene Lučić, Jasne Đaković i Marijane Laković, posjetili su Metalurško-tehnološki fakultet. Učenici su imali priliku da se kroz radionice „Green lab - Nauka i održivost“ upoznaju sa najnovijim dostignućima iz oblasti održivih tehnologija i zaštite životne sredine.

 🧪 Radionica „Otkrij tajnu čarobnog praha: Aktivni ugljenik u akciji!” održana je u laboratoriji za fizičku hemiju. Đaci su imali priliku da se upoznaju sa procesom proizvodnje aktivnog ugljenika od biootpada, da saznaju koja svojstva ga čine multifunkcionalnim materijalom koji se može primjenjivati za prečišćavanje vode i vazduha, u farmaceutskim preparatima i proizvodima, kao i u uređajima za skladištenje energije. Tokom radionice su i na praktičnom primjeru dokazali kako se efikasno boja iz otpadnih voda može ukloniti jednostavno i za kratko vrijeme.

🧪 Radionica pod nazivom „Ples u zelenom: Interakcija hlorofila sa metalnim jonima” omogućila je đacima da nauče kako se određuje koncentracija hlorofila u različitim biljkama i koja jedinjenja slična hlorofilu možemo pronaći u svojim omiljenim slatkišima.

📝 Predavanje i radionica pod nazivom „Nauka o materijalima: Lekcije iz prošlosti za bolju budućnost!” održana je u laboratoriji za mehaničko ispitivanje materijala. Profesor je govorio o značaju poznavanja raznih kategorija materijala, njihovom odzivu pri opterećenju, načinu projektovanja i definisanja nekoliko lekcija iz prošlosti vezanih za neobična ili negativna ponašanja određenih mašina koja su izazvala potrebu za istraživanjima i dovela do rješenja ovih problema.