Дани математике, 13. по реду, које је 27. маја званично отворила директорица Биљана Вучуровић, почели су предавањем „Математика помаже математици“ Огњена Јовановића, ученика 2-М. Он је презентовао више задатака с циљем да се демонстрирају неочекивани начини укрштања различитих математичких области. Огњен је задатке рјешавао уз интеракцију с присутнима, те су сви имали прилику да покушају да нађу рјешење, откривајући различите перспективе, помажући једни другима, као што „математика помаже математици“. Показали су да често има више начина рјешавања, и да је изненађујуће гдје их све можемо пронаћи. Предавању су присуствовали професори и ученици математичких одјељења и професорица са ПМФ-а др Вања Вукославчевић, која је активно учествовала својим сугестијама и идејама.

Предавање „Не дирај моје кругове“, којим је ове године обиљежен Дан броја π у Америчком углу, имали су прилику да прате и ученици и професори наше школе у оквиру Дана математике. Ученици 2-М Итана Станишић и Огњен Јовановић објаснили су појам бесконачности кроз Хилбертов хотел са бесконачно соба. Како су се кроз историју откривале цифре броја π, открио нам је Огњен у наставку предавања, а Итана је показала различите начине апроксимације броја π, међу којима и експеримент Бифонове игле. Предавање је завршено квизом у којем су сви присутни, на забаван начин, могли да провјере своје знање о броју π.

Први дан традиционалне манифестације Дани математике завршен је предавањем „Рачунари и математика“, којим је професор емеритус Жарко Павићевић заокружио серију предавања које је одржао у нашој школи током марта, априла и маја. Професор је указао на значајну везу која постоји између математике и рачунара и на који начин та веза чини да обоје напредују. Осим фундаменталној математици, која је основ свега, професор је  значајни дио предавања посветио све популарнијој експерименталној математици и СТЕМ образовању.

Указао је на значај развоја математике за просперитет друштва и појединца у њему, а само предавање завршио цитатом Леонарда да Винчија: „Ви који учите, учите математику. Не градите без темеља.“