Razgovor je započeo pitanjem o bezbjednosti učenika u crnogorskim školama ako se imaju u vidu aktuelni primjeri nasilja. Naša psihološkinja istakla je kako je situacija zaista zabrinjavajuća i da bi ovim pitanjem trebalo da se pozabavi čitav društveni sistem. Rekla je kako je važno da svi sarađujemo na rješavanju problema nasilja i da nemili događaji ukazuju na to da nešto ne funkcioniše kako treba. Edukaciju je izdvojila kao najvažniju za prevenciju ove negativne društvene pojave. „Psihološko nasilje, koje se često javlja, biva u najvećem broju slučajeva zataškano, pažnja javnosti usmjeri se najčešće kada dođe do eskalacije praćene fizičkim obračunima“, kazala je ona. Društvena zajednica bi trebalo da prepozna i prijavi čak i sumnju na nasilje, a ne samo kada dođe do nekog čina nasilja. Zaključila je da roditelji moraju imati povjerenja u institucije i da su neophodni iskreni saradnički odnosi kako bismo došli do zajedničkog cilja, a to je dobrobit djeteta.

Iva Vujisić, Iva Pivljanin i Hana Đekić govorile su o saradnji sa NVO CAUZ-om i obuci koja ih je naučila kako da prepoznaju nasilje i kako da svojim vršnjacima pruže emocionalnu podršku i pomoć. „Glas učenika“ sada broji 13 članova i glavni cilj ovog tima je da suzbije vršnjačko nasilje i poboljša školski etos. Kroz prezentacije i radionice psihološkog, kulturnog i sportskog tipa, ova grupa se trudi da aktivno suzbija sve tipove nasilja, od emocionalnog, preko socijalnog do fizičkog nasilja. U omladinskom klubu Gimnazije članovi grupe „Glas učenika“ utorkom i četvrtkom pružaju i individualnu podršku svojim vršnjacima.

Učenice su govorile i o radionici „Klopka digitalizacije“ koja je skoro realizovana u našoj školi u sklopu II Festivala mentalnog zdravlja u Crnoj Gori. Naglasile su koliko je važna digitalna pismenost u prevenciji sajber nasilja. Svoj rad učenice su ocenile kao mali korak, ali su zaključile da se upravo takvim koracima stiže do cilja.