TUNEL BEZ IZLAZA I RASKRŠĆA

Zlata Krasić, IV-F: „Put kroz ’Tunel’ ne vodi nas do njegovog izlaza i svjetla, već zadire sve dublje u mračnu, uvrnutu i nemilosrdnu dušu Huana Pabla Kastela.

Uprkos tome ili, možda, upravo zbog toga, priča je intrigantna. Ono što ovaj roman čini posebno interesantnim su digresije, koje pripovjedač pravi kako bi opisao sebe, svoj pogled na svijet i ljude u njemu, kao i svoje strahove i nadanja. Ostvaruje bliskost sa čitaocima koristeći se apostrofama i tehnikama koje nas ubjeđuju da je priča istinita. Rečenice nisu duge, riječi koje autor bira odlikuje jednostavnost, ali i jezgrovitost, vrlo se lako čita, a ipak je u pitanju djelo koje nas tjera da razmišljamo. Kada pronađemo odgovore na neka pitanja, pojavi se još hiljadu novih, ali nećemo dobiti odgovor na svako.

Volim da čitam psihološke romane i ovo je bilo interesantno iskustvo. Ako i vi volite da ih čitate, ili vam se dopadaju kriminalistički romani koji nisu poput uobičajenih detektivskih priča, uživaćete. Ovo Sabatovo djelo će vas zgrabiti i povesti na putovanje kroz tunel neracionalnih misli glavnog junaka, pazeći da ne ostanete zaglavljeni u njemu.